Pregnancy Baby no #2

After 5 years, after too many excuses ( nak ganti puasa, nak turunkan berat badan , nak concentrate buat business dulu , nak travel dulu and enjoy dulu anak sorang ) baru nak tambah no 2 … my hubby dah bising , hmm yes sebenarnya dah lama dia hint. My husband jenis yang tak suka memaksa , tu pun dia ckp mcm ni jer … ‘bukan nak salahkan awak .. tapi kawan dia yang kawin dekat2 dengan kita dah ada anak 3 orang ‘ sentap jugak .. tapi I jwb mcm ni jer, kawan awak tu wife dia busy dengan business tak ? dia pun ada kena ikut husband pergi Jepun ke ? Sebab dalam masa tiga tahun kebelakangan memang banyak sangat kena travel , kalau tak sebab my husband ada kerja kat sana / my business trip sendiri yang memang dalam setahun sampai 3-4x kena travel. Rata2 memang i selalu bawak anak sekali, lebih suka berjalan bersama complete walaupun susah, tapi lebih bahagia kalau family ada depan mata. Ni bila anak dah bertambah, tak taulah macamana I akan hadapi lepas ni *sobs* semoga ku tabah mengharungi fasa kehidupan baru.

For me, kita tak boleh compare our life with others, commitment dan condition berbeza2.. buat ikut keselesaan kita. Jangan buat sebab tengok orang lain mcm tu life dia, kita pun kena ikut macam dia … rezeki pun dalam bentuk yang berbeza2 .. betul tak ?

Ada jugak yang mulut takde insurance selalu tanya bila nak tambah ? Semoga lekat lah lepas ni .. walhal dia tak tau pun kita family planning ke atau tak ready lagi .. ada setengah orang tu belom ada rezeki kan… whatever it is fikir dulu sebelom berkata2. Tapi im okay sebab memang I tau my condition ,.. sangat2 busy urus  business dan memang hati belom rasa nak tambah.

Bila dah lama sangat santai tu and sebab fikir umur dah lanjut, anak dah besar … I pun planlah in 2016 kena pregnant jugak satu lagi takut Allah nak uji jadi susah pulak sebab tak ikut permintaan suami kan! Sebelum TTC ( trying to conceive) , I dah siapkan diri beli stock business banyak2 sebab I tak beli dalam Malaysia .. kena travel cari jugak .. and I have spent my time with my first son ( kaashif) sebulan lebih di Japan. Sebelum ni I dah niat dah .. biarlah nak enjoy dengan Kaash dulu lama2 di Japan, lepas ni dah susah nak travel macam tu sebab nak ada baby .. nanti dah susah nak jalan2. Alhamdulillah walaupun memang sakit sikit kewangan , I dah laksanakan impian tu hehehe. Mostly kita hanya travel berdua disana, dah dekat2 nak balik tu baru my husband follow two weeks. Mula2 tu niat macam takpela TTC di Japan dekat last2 manala tau jadi made in Japan laks :p Tapi takde rezeki… oo baru tau macam bukan try sekali tu terus dapat haha bermimpi rupanya ! Dulu masa Kaashif pun , plan nak dapat baby selepas setahun 1/2 kawin sebab nak enjoy life berdua before busy urus anak.

Tapi Alhamdulillah bila kita macam tak fikir relax enjoy , tetiba tak sangka pregnant pulak ! huhu.. by that time rasa mcm tak ready balik sebab tengah usaha kuruskan badan … dah lost about 7kgs tetiba preggy. Bila cakap dengan husband mcm tak ready lagi sebab nak kuruskan badan sampai turun gila2 banyak… dia macam taknak dengar dah haha. Dia kata  : Eh, dah banyak kali sangat tak ready nya, nanti kalau susah nak dapat lepas ni Allah tak bagi rezeki lagi sorang baru tau ! So I redha jelah … bulan 10 conceived , tak sangka EDD baby no 2, sama dengan birthdate abang Kaash ( 23.7.2017) Tapi ni approximate date jer sebab I pun ingat2 lupa bila nya first day of last period memang tak pernah take note waktu subur, waktu period ke apa.. tapi so far Alhamdulillah my period memang teratur since the first day datang time akhir darjah 5 .. erkks awal kann *blush*

So kiranya kita TTC since akhir bulan 4 ( time di Japan) , sampai bulan 10 barula conceived … maybe yang tak berjaya sebelom ni tu baby girl kot :p sedapkan hati huhu .. tapi takdir anak no 2 dapat baby boy jugak.. Alhamdulillah walau apa pun kena bersyukur dapat anak sihat sempurna. Semoga membesar menjadi anak yang Soleh. Aamin.

p/s: Pregnant kali ni byk depress and mood swings maybe because of the hormonal changes. Lagi satu memang terpaksa face dengan benda2 yang membuatkan stress ! I will story about my depressions during pregnancy in a special post.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *