Breastfeeding Motivation

Yes its not that easy for me .. but I know I have to be positive and stay strong

To be honest when I was a first time mother , masa deliver first baby dulu ( 6 years back) , lagi susah nak hadapi sebab masa tu takde pendedahan lagi pasal milk booster / good pumps etc

And, masa first time bersalin kat goverment hospital di hujung minggu, diorang cakap akan ada nurse yang ajar how to breastfeed, sadly tak muncul2

I was nervous takut baby lapar la macam2 lagilah , I ajar feed dengan bottle terus. For the first time mom , dont you ever feed your baby dengan bottle biasa.. suap dengan sudu / cup dulu

nanti susah dia nak recognise you punya nipple nanti..

So for second baby ni, Alhamdulillah I dah ambik pengajaran and bersyukur sebab hari tu ada lactation consultant datang ajar a few times how to breastfeed ( different people kan different dia punya nipple ;P)

Memang agak penting jugak sebenarnya lactation consultant ni… you will feel confident to BF your newborn.

What I learnt from her antaranya , kalau nak feed dengan bottle boleh .. after 2 weeks. If lets say you dah start pump your milk from the early period dalam 3-4 hari selepas deliver then you nak feed dengan bottle , boleh guna Avent Natural macam dalam gambar bawah ni. Beli siap2 sebelom deliver in case you akan pakai nanti. Tapi jangan mummy yang feed, kena bagi ayah yang bagi dulu nanti dia taknak direct feeding dengan you pulak. Aiyoyo .. baby dia kenal you since dalam perut lagi so jangan nak tipu dia heh. Ajar dia feed directly dengan your nipple dulu then after two weeks in sha Allah you sendiri pun boleh feed pakai bottle.

As for me, dari awal lagi I suruh my husband feed dengan Avent natural ni, so far Ok dia still nak BF . Ā  During BF ni memang mencabar especially when your nipples become sore / tender , bengkak susu, kadang2 pump pun keluar sikit … urghh patot la Mothers yang exclusive BF bertahun tu proud kemainnn … *evillaugh* Ini adalah benda yang paling mencabar as a mother Ā !

Itu yang best kalau boleh pump banyak2 buat stock, in case you ada problem time sakit sangat , ataupun you sangat2 mengantuk malam nak bangun tu time pantang after deliver memang sangat2 letihhh … you boleh ambik stock just thaw and feed your baby. Sebab bottle feed lagi sekejap compared to BF yang mungkin kekadang sampai sejam eventhough 20mins each side dah cukup .. proses nak kejut baby tu pun satu hal sebab dia akan terlenaa while brestfeeding tu ! *yawn*

Puting Avent bottle tu memang naturally mimics kita punya nipple. There are other ways to consider … I baru terjumpa a video from this gorgeous mom on you tube boleh tengok untuk motivasi dan juga get the knowledge to apply for you šŸ™‚ Its very useful , boleh click link ni , WHAT I WISH I KNEW ABOUT BREASTFEEDING! | Hayley Paige

 

 

Ok good luck to you and me !

XoXo

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *