Pregnancy Depressions

Hi, actually I ni bukan jenis suka nak bercerita perihal diri sendiri … lebih suka berahsia

Tapi kadang2 terfikir mungkin kalau kita bercerita / meluahkan sikit, nanti baru orang akan faham atau mungkin dapat melegakan perasaan orang lain yang sama problem mcm kita

Alhamdulillah both pregnancies I tak alami morning sickness , cuma … masa preggy hari tu, mcm2 ujian perasaan datang , dan semua2 ni pun membuatkan I tak buat apa yang sepatutnya I buat ( manage biz betul2) + make up tutorial project pon habiss kelaut .. err sorry

Firstly, diuji dengan Maid yang problem

Second, viral fever lama sangat sampai lebih sebulan ! At that time masih dalam first trimester . Effect dia kita akan jadi lemah semangat , moody, rasa nak baring jer , and of course malas !

Third, ujian perasaan fikir pelik2 terhadap husband sendiri :p

Fourth: Arwah abang sulung meninggal mengejut ( maksudnya tak tau sakit ke tak , dia pergi buat selama2nya)

Fifth: Ujian nak menguruskan business dalam keadaan perasaan dan hormon tak stabil dan juga time sarat tak larat nak buat kerja

Sixth: Gender Depression (GD) … pernah dengar atau rasa ?

Yes, I tak tau lah kenapa jiwa ni jaadi sedih yang amat , frust bila dapat tau gender baby opposite yg I expected. Mungkin ada orang lain mengalami rasa yang sama tapi takut nak luahkan. Bukan kita tak bersyukur, tapi you know we are only human. Its normal to feel that way, tapi I cuba istighfar banyak2 sampai 1000x dan menangis jer sampai rasa lega, alhamdulillah lama2 tu OK walau dalam hati still berharap yg 3D scan tu tak betol … until the end ! 😛

If you guys ada yang mengalami penyakit sama mcm I ni .. try la istighfar 1000x dan, cuba baca2 luahan perasaan orang yg alami GD ni jugak.. In sha Allah you’ll be ok. I selalu baca luahan2 tu dalam forum ni , sila click: In Gender

Honestly, sebelum datang perasaan macam tu, I tak pernah tau kewujudan penyakit ni until I alami sendiri. Rugi jer kalau datang perasaan macam tu, and you end up moody tak buat kerja lemah semangat merosakkan jiwa sendiri, because in the end when you have delivered your baby, you’ll love him/ her regardless of what your baby is. You akan sayang your GD baby sebab lg satu maybe you akan rasa bersalah and sedih kenapaa laa dtg perasaan yang tak sepatutnya ! Mcm I sendiri, bila tgk my baby tu … Ya Allah he’s so cute , terus melting and you dah tak kesah what gender is meant for you. Dalam pada tu, i ingatkan diri ni, i dah dah dapat my first baby seperti yang I nak, anak sulung nak BOY .. pastu dia behave and good boy sangat2, husband pun Allah dah bagi yang baik selalu tolong I Alhamdulillah. Mungkin biasalah , kita di hasut supaya stress, jiwa, tak bersyukur oleh tuuut untuk bagi kita lemah walhal semua tu merugikan diri sendiri. Just be happy with your life especially if its beyond your control.

Sebenarnya bukan apa, mungkin I kecewa sikiiiit, sebab I dah collect barang2 baby girl since 2 years back sebab ambil peluang masa stay kat Nihon. Babies stuff dia sangat2 tempting ! Kalau rajin , ada masa I snap pics of some baby goods yg I beli and share in this blog k. Bila tengok barang2 tu, sedih sangat … tapi itu pun salah satu pengajaran.. jangan membazir and jgn high expectation ! nanti kita yang frust menonggeng huhu

p/s: Bersyukurlah, ada orang yang susah nak get pregnant pun … indeed I accept my fate . Alhamdulillah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *