Spaghetti Oleo~ My Recipe

Oct 18, 12 • Inspirations, RecipeNo Comments

Hi,

Sesiapa yang follow my FB and Instagram, for sure dah tahu my fav pasta meal is Oleo Spaghetti kan ? Ada yang mintak I share the recipe, so I decided to share in my blog ! Very easy to cook and sangat sedap. Actually first time I makan Aglio Olio ni dekat KLCC food court jer. My husband nak try buat sendiri tapi dia ubah sikit ikut citarasa kami ;)

Ingredients:

  Untuk dua orang makan

   bawang putih 3 ulas

   bawang besar sebelah labu potong cube

   tomato sebiji potong cube

   spaghetti

    lauk (ayam, udang,sotong most probably seafood)

    olive oil dua sudu besar

    Fresh Italian paisley leaves ( substitute pakai yang Mc Cormick pun boleh)

    Chilli flakes ( substitute pakai satu piece chilli kering cincang halus)

     lemon sebelah

Method:

  Basuh & rebus spaghetti macam biasa, masukkan sedikit garam selama…

   (according to package direction).While tengah rebus tu, boleh prepare other

    raw ingredients (potong bawang, hiris lauk, etc.. pandai2 korang la eh) 

    Bila siap di rebus, tos spaghetti, tapi jangan buang air ( guna untuk pekatkan kuah)

    Prepare your kuali, tumis bawang putih + bawang besar in olive oil, masukkan lauk tunggu

    masak ikut step mana yang masak dahulu (mesti la ayam kan ). Then, masukkan chilli flakes,

    spaghetti, perah lemon, gaul duu lama sikit baru masukkan tomato cube.Tambah garam

    secukup  rasa . Finally tabur paisley  

YUmmyyylicciousss !!

Senaaaaang sangat2, malu nak share :D Selamat mencuba  !!

Salam & Take Care

 

Tags: , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

IF YOU CAN DREAM IT, YOU CAN DO IT !

↓ More ↓
  • Facebook
  • Twitter